VINTER I ATELIERET JANICKE SCHØNNING

lørdag 17. mars kl. 12:00 - 16:00 på Galleri 69

I painted last night. When I closed my eyes before falling asleep I saw colors washing and blending together. Painting was everything and I hurt with longing.


Notater, udatert (2005 – 2007)

Da jeg flyttet med familien fra Torshov-atelieret til en hytte i skogen i Sørkedalen i 2010 ble det å arbeide i skogen løsningen på utfordringene med å drive en kunstnerisk praksis når man bor trangt, atelierene er dyre og ligger langt unna. Skogen åpnet et nytt rom for meg, ikke bare som en uendelighet av inntrykk og betydninger, et visuelt virvar å gå seg vill i, men i verdien av å utsette meg for utfordringer min praksis.

Det er mye bæring og rigging i arbeidet, mye som blir ødelagt underveis av været. Når et arbeid endelig begynner å løsne er det plutselig en ny årstid og  jeg må lære meg landskapet på nytt. Men krevende omgivelser gir også en nødvendig motstand. Plutselige regnskyll, frost eller snegler har tatt seg til rette i mine bilder og tvunget meg til å skape ting jeg før ikke har tenkt på.

Sist jeg stilte ut ved Galleri 69 var i 2005. Når jeg nå kommer tilbake er det umulig å ikke kaste et blikk i bakspeilet. Med enorm gulvplass på Nidar Bergenes nedlagte sjokoladefabrikk på Rodeløkka lagde jeg monumentale papirinstallasjoner. I mitt leilighetsatelier på Torshov ble motivene fortrolige og formatene håndterlige.

I bunnen av min praksis ligger ønsket om at det virkelige livet og kunsten skal ha en utveksling i hverdagen. Derfor bringer jeg mine omgivelser inn i kunsten og inn i galleriet. Denne utstillingen er ikke en retrospektiv, men et øyeblikksbilde av min ateliersituasjon vinteren 2018, og en feiring av at jeg har levd med kunsten siden min debut på Galleri 69 i 2005.
– – –
Janicke Schønnings arbeider befinner seg mellom tegning og maleri, ofte stedspesifikke og performative. Med blekk og gouache på papir og lerret arbeider hun utendørs i Nordmarka gjennom alle årstider. Den samlende tittelen for utendørsprosjektet i Nordmarka er MOTHERLAND.

Schønning er utdannet ved Central St Martins i London (BA) og Kunsthøyskolen i Oslo (MA). Hun har tidligere stilt ut ved blant annet Akershus Kunstnersenter, Trafo Kunsthall, Tegnerforbundet, Galleri BoA og Lautom Contemporary. Hun er innkjøpt av blant annet KORO og Kunst på Arbeidsplassen.